14. oktober 2021

Hva er EE-avfall?

Del dette innlegget
Hva er EE-avfall?
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

EE-avfall står for elektrisk og elektronisk avfall, og omfavner alt avfall som går på strøm eller batteri, bruker eller leder strøm. Når EE-avfall blir sortert og behandlet riktig kan de saneres og gjenvinnes til nye produkter. Faktisk blir over 85% av alt EE-avfall i Norge innsamlet og materialgjenvunnet.

For at EE-avfall skal gjenvinnes må det sorteres riktig, og i denne artikkelen forteller vi deg hvordan.

 

Hvordan sorterer jeg EE-avfall?

En tommelfingerregel er at all EE-avfall - uansett størrelse på det elektroniske eller elektriske delen av et avfallsprodukt - skal det leveres som EE-avfall. Det vil si fra den minste lille smartklokke, til store hvitevarer. 

Feilsortert EE-avfall kan føre til brann, noe som er vår største frykt på gjenvinningsanlegget. I tillegg kan EE-avfall inneholde miljøgifter og skadelige stoffer som kvikksølv, og må derfor er sorterings riktig. 

 

1 - Lysstoffrør

Rette lysstoffrør samles inn i godkjente oppsamlingsenheter, og skal håndteres/emballeres slik at de ikke knuses. Bruk helst spesialemballasje som for eksempel finérkasser eller papphylser som du kan få på forespørsel. Lysstoffrør er farlig avfall og skal deklareres i henhold til Avfallsforskriftens kapittel 11.

Les mer om: Lysstoffrør 

 

2 - Andre mindre lyskilder 

Sparepærer, glødelamper og kvikksølvlamper er eksempler på andre mindre lyskilder. Disse skal lagres og leveres inn i egnet oppsamlingsenhet, og håndteres/emballeres slik at de ikke knuser. Bruk helst spesialemballasje som for eksempel finérkasser eller mindre emballasje som kasser eller tønner. Sparepærer, kvikksølvlamper og glødelamper er farlig avfall og skal deklareres i henhold til Avfallsforskriftens kapittel 11.

Les mer om: Andre mindre lyskilder

 

3 – Kuldemøbler/Store husholdningsapparater

Dette er kuldemøbler og andre store husholdningsapparater som komfyrer, mikrobølgeovner, vaskemaskiner, klimaanlegg og andre apparater av lignende art og størrelse. Disse kan levers uten spesialtilpasset bur. På mottaket foretas visuell kontroll og utsortering før avfallet leveres til sanering og materialgjenvinning.

Les mer om: Kuldemøbler/Store husholdningsapparater

 

4 - Blandet EE-avfall

Som nevnt skal alle produkter som består av elektroniske eller elektriske komponenter leveres som EE-avfall. Eksempler er datautstyr, kontormaskiner, radio og TV-apparater, høyttalere, lamper, el-kabler, varmtvannsbeholdere, mobiltelefoner, el-verktøy o.l. Dette sorteres som blandet EE-avfall og skal sorteres i eget spesialtilpasset bur.

Les mer om: Blandet EE-avfall

 

5 - Ledninger og kabler

Kabler og ledninger samles og leveres i bur eller pall med karmer. Mindre mengder kabler og ledninger kan leveres sammen med blandet EE-avfall.

Les mer om: Kabler og ledninger

 

Har din bedriften EE-avfall? Franzefoss tar i mot EE-avfall gratis - kontakt oss i dag!

 

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!

Last ned guide til kildesortering

I disse sorteringsguidene har vi samlet informasjon om de avfallstypene du antagelig er kjent med dersom du jobber innen bygg og anlegg, lager, eller handel og eiendom.

Last ned her Next