16. juni 2022

5 gode tips til et ryddigere avfallsrom

Del dette innlegget
5 gode tips til et ryddigere avfallsrom
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

God avfallshåndtering og kildesortering kan redusere kostnadene for bedriften din – og i tillegg styrker virksomhetens omdømme og miljøprofil. Derfor er det viktig å gjøre rommet til et praktisk, strukturert og rent rom å være i, slik at kildesortering blir en naturlig del av arbeidshverdagen.

Her er fem tips som kan hjelpe deg på veien:

 

1. Kartlegg hvilke avfallstyper du har, og hvilke mengder

Først er det viktig å finne ut av hvilke avfallstyper bedriften din produserer. For mange bedrifter kan dette være papp og papir, men er du driftssjef for et eiendomsfirma, kan det også være matavfall og plast etter emballasje. Vær klar over at farlig avfall skal lagres og håndteres på en forsvarlig måte.

Les også: Last ned guide til avfallsdeklarering

Deretter er det viktig å finne ut hvilke mengder av de ulike avfallstypene bedriften din produserer. Sørg for å ha store nok beholdere og containere til de avfallstypene dere produserer mest av, og som tar mest plass.

 

2. Finn riktig utstyr, plassering og tømmefrekvens

Når du har avklart hvilke avfallstyper du har, og i hvor store mengder, er det viktig å finne riktig type utstyr. For papp og papir kan det være en stor avfallsbeholder, mens for EE-avfall kan det være bur eller paller med karmer. Det finnes også komprimatorer som presser avfall med stort volum sammen, som for eksempel plast og papp, slik at det ikke trenger å tømmes så ofte.

Det er ingen fasit på hvor de ulike beholderne bør stå, men alle bør være enkle å komme til. Det er også viktig at beholderne er lett tilgjengelige for sjåførene fra avfallsmottaket som skal hente avfallet.

For å holde avfallsrommet ryddig bør du unngå at beholderne blir overfylte, og at avfall flyter. Det er derfor viktig å finne riktig tømmefrekvens, som betyr hvor ofte avfallsleverandøren kommer og henter avfallet. Dette beregnes vanligvis ved hjelp av gjennomsnittsvekter på beholdertypene og hvor mye avfall som leveres i måneden. Dersom du har en økning i volumet, eller opplever at beholderne blir tømt for sjelden, bør du ta dette opp med avfallsleverandøren din og justere tømmefrekvensen.

 

Les også: Dette bør du vite om avfallshåndtering

 

3. God skilting er alfa og omega!

For å få de ansatte til å kildesortere riktig og øke sorteringsgraden i bedriften din, er god skilting viktig. På hver beholder bør det være et skilt som sier hvilken avfallstype som skal kastes i beholderen. Over hver beholder bør det i tillegg henge en plakat som beskriver avfallstypen og hva som ikke skal kastes i beholderen. Det gjør det raskt og effektivt, og til og med lærerikt, å kaste avfall på avfallsrommet.

 

Les også: Hvilke krav stilles til sikkerhetsmakulering?

 

4. Hold rommet rent og luktfritt

Avfallsrom er ofte møkkete og rotete. La avfallsrommet ditt være unntaket! For å unngå lukt på rommet må gulvet vaskes og spyles ofte. Det er også lurt å vaske beholdere som blir tilgriset, og gjerne med én gang, før sølet størkner eller begynner å lukte. 

Har du beholdere med matavfall, bør dette stå under avkjøling. En annen mulighet for å unngå lukt på avfallsrommet er å installere et luktfjerningssystem, men dette er mer kostbart.

 

5. Fortell kollegaene dine hvorfor bedriften kildesorterer

Miljødirektoratet konkluderer med at økt sortering og materialgjenvinning har stor betydning for klima og miljøet (Miljødirektoratet 2018). I tillegg lønner det seg økonomisk å kildesortere, da det er rimeligere å levere avfallet ferdig sortert enn å levere alt som blandet avfall.

Forteller du dette til kollegaene dine, øker forståelsen av hvorfor dere kildesorterer. Mennesker liker å gjøre ting med mening. Ved at dere snakker om gevinstene ved god kildesortering, øker også sjansene for at de faktisk gjør det.

 

Les også: Slik kommer du i gang med å øke sorteringsgraden

Del dette innlegget

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!

Last ned guide til kildesortering

I disse sorteringsguidene har vi samlet informasjon om de avfallstypene du antagelig er kjent med dersom du jobber innen bygg og anlegg, lager, eller handel og eiendom.

Last ned her Next