Slik håndterer du EE-avfallet riktig

Del dette innlegget
Slik håndterer du EE-avfallet riktig
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Vi gjør oppmerksom på at nye sorteringskrav eller andre endringer vedrørende kildesortering kan ha oppstått etter at dette blogginnlegget ble skrevet og publisert.

Feilsortering av EE-avfall er årsaken til mange branner i sorteringsanlegg. Siden 2016 har brannvesenet rykket ut på 165 branner, og nesten ukentlig slokker ansatte på sorteringsanlegg branner selv.

I denne artikkelen forteller vi deg hva EE-avfall er, hvordan det skal sorteres og hvorfor. 

 

Hva er EE-avfall?

EE-avfall står for elektrisk og elektronisk avfall, og omfavner alt avfall som går på strøm eller batteri, bruker eller leder strøm.

EE-avfall er spesielt viktig å levere separat med tanke på brann, men også på grunn av at avfallet kan inneholde miljøgifter og skadelige stoffer som kvikksølv.

 

Hvordan skal EE-avfall leveres inn?

En tommelfingerregel er at uansett størrelse på det elektroniske eller elektriske delen av et avfallsprodukt, skal det leveres som EE-avfall. Det vil si fra det minste batteriet, til store hvitevarer. EE-avfall må aldri havne i restavfall eller papiravfallet!

På et sorteringsanlegg kan EE-avfall sorteres i så mange som ni fraksjoner, men som forbruker er det vanlig å sortere EE-avfall i fem ulike avfallsbeholdere.

Les også: Alt du trenger å vite om kildesortering

1 - Lysstoffrør

Rette lysstoffrør samles inn i godkjente oppsamlingsenheter, og skal håndteres/emballeres slik at de ikke knuses. Bruk helst spesialemballasje som for eksempel finérkasser eller papphylser som du kan få på forespørsel. Lysstoffrør er farlig avfall og skal deklareres i henhold til Avfallsforskriftens kapittel 11.

Les mer om Lysstoffrør.

 

2 - Store enheter

Dette er kuldemøbler og andre store husholdningsapparater som komfyrer, mikrobølgeovner, vaskemaskiner, klimaanlegg og andre apparater av lignende art og størrelse. Disse kan levers uten spesialtilpasset bur. På mottaket foretas visuell kontroll og utsortering før avfallet leveres til sanering og materialgjenvinning.

Les mer om Store husholdningsapparater.

 

3 - Blandet EE-avfall

Som nevnt skal alle produkter som består av elektroniske eller elektriske komponenter leveres som EE-avfall. Eksempler er datautstyr, kontormaskiner, radio og TV-apparater, høyttalere, lamper, el-kabler, varmtvannsbeholdere, mobiltelefoner, el-verktøy o.l. Dette sorteres som blandet EE-avfall og skal sorteres i eget spesialtilpasset bur.

Les mer om blandet EE-avfall.

 

4 - Ledninger og kabler

Kabler og ledninger samles og leveres i bur eller pall med karmer. Mindre mengder kabler og ledninger kan leveres sammen med blandet EE-avfall.

Les mer om Kabler og ledninger.

 

5 - Andre mindre lyskilder 

Sparepærer, glødelamper og kvikksølvlamper er eksempler på andre mindre lyskilder. Disse skal lagres og leveres inn i egnet oppsamlingsenhet, og håndteres/emballeres slik at de ikke knuser. Bruk helst spesialemballasje som for eksempel finérkasser eller mindre emballasje som kasser eller tønner. Sparepærer, kvikksølvlamper og glødelamper er farlig avfall og skal deklareres i henhold til Avfallsforskriftens kapittel 11.

Les mer om Andre mindre lyskilder

 

Hva skal ikke leveres som EE-avfall?

Farlig avfall, emballasje, blybatterier (som for. Eks. bilbatteri), annet avfall, maling og spraybokser skal for eksempel ikke leveres sammen med EE-avfall.

 

Hva skjer med EE-avfallet?

I Norge er vi dyktige på innsamling og kildesortering av EE-avfall, og vi ligger i verdenstoppen når det gjelder innsamlet mengde av denne fraksjonen. 85 prosent av EE-avfallet som leveres inn i Norge i dag blir materialgjenvunnet. EE-avfall består hovedsakelig av materialer som metall og plast, og etter en visuell/manuell kontroll ved mottaket utsorteres det som skal saneres og gjenvinnes.

Har du spørsmål om EE-avfall, ta gjerne kontakt med ditt lokale gjenvinningsanlegg.

 

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!