Dette bør du vite om avfallshåndtering og kildesortering

Del dette innlegget
Dette bør du vite om avfallshåndtering og kildesortering
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Vi gjør oppmerksom på at nye sorteringskrav eller andre endringer vedrørende kildesortering kan ha oppstått etter at dette blogginnlegget ble skrevet og publisert.

Vi vet at gjenvinning er bra for miljøet. Men visste du at riktig avfallshåndtering og kildesortering også kan redusere kostnadene for bedriften din?

La oss først se nærmere på noen eksempler på håndtering og gjenvinning av forskjellige avfallstyper, før vi gir deg noen svar på hvilken påvirkning gjenvinning kan ha på klima, miljøet og bedrifter.

 

Hva som er avfall, og litt om avfallstyper

Avfall kan beskrives som gjenstander som ikke lenger har sin opprinnelige verdi. Som for eksempel en gjenstand man har brukt opp, eller som har gått i stykker. Etter at avfallet blir kastet eller kildesortert, samles avfallet inn av en avfallsleverandør for videre håndtering.

Vi skiller mellom forskjellige avfallstyper. Avfallstypene avgjør hvordan avfallet skal kildesorteres og håndteres etter at det er samlet inn til gjenvinning.

Noen eksempler på innsamling av ulike avfallstyper:

  • Plast, som f. eks. plastposer og emballasje, samles inn i sekker, komprimatorer eller annet egnet utstyr.
  • Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) omfatter alt som går på strøm eller batteri, i tillegg til kabler og ledninger. Dette kan samles inn i bur eller pall med karmer før det sendes til videre gjenvinning.
  • Farlig avfall som olje- og fettavfall skal behandles etter gjeldende krav og regler for å unngå skade på mennesker, dyr og miljøet. Olje- og fettavfall skal hentes med sugebil, eller leveres i godkjente fat.

Les mer: [Guide] Dette bør du vite om avfallshåndtering

Hva skjer med avfallet etter at det er samlet inn?

Etter at avfallet er samlet inn, sendes det videre til et gjenvinningsanlegg, der det håndteres etter avfallstype.

Noen eksempler på gjenvinning av forskjellige avfallstyper:

  • Plast som er kildesortert, materialgjenvinnes til nye plastprodukter. På mottaket foretas det visuell kontroll og eventuell utsortering før plasten komprimeres og gjenvinnes. Plast som f. eks. er tilgriset, vil sendes videre til forbrenning.
  • Metallet i EE-avfall gjenvinnes som råvarer i nye produkter laget av metall. Enkelte komponenter i EE-avfallet kan være farlige eller inneholde miljøgifter og må behandles etter strenge lover og regler.
  • Farlig avfall som olje- og fettavfall med høyt vanninnhold renses for vann ved å seperere vannet fra oljen, mens oljeavfallet renses mekanisk. Les mer om farlig avfall her.

 

Hvilken påvirkning har gjenvinning på klima og miljø?

Forskningsrapporten Utsortering og materialgjenvinning av biologisk avfall og plastavfall, utarbeidet av MEPEX på oppdrag for Miljødirektoratet, konkluderer med at gjenvinning har stor betydning for klima og miljø (Miljødirektoratet 2018).

Rapporten understreker at både forbrenning og bruk av jomfruelig plast medfører utslipp av betydelige mengder klimagasser (Miljødirektoratet 2018). Dersom vi øker utsortering og materialgjenvinning av plast, vil vi dermed redusere utslipp av klimagasser.

Rapporten tar for seg flere alternativer, og baserer seg på nye nasjonale og internasjonale krav til kildesortering. Her kan du lese mer om krav til kildesortering for 2020.

 

Hvilken effekt kan gjenvinning ha for bedrifter?

Det lønner seg å kildesortere og gjenvinne på flere måter.

Innlevering av usortert eller feilsortert avfall medfører ekstra kostnader både for transportøren og mottaksanlegget, noe som resulterer i økte gebyrer for de som ikke er flinke til å kildesortere avfallet sitt. Dette betyr at bedrifter kan unngå ekstra kostnader ved å kildesortere.

Bedrifter kan også oppnå miljøgevinster ved å bruke gjenvunnede materialer som råvarer i produksjon av nye produkter. Mer gjenvinning av plast istedenfor bruk av jomfruelig plast vil redusere utslipp av klimagasser. Å redusere klimagassene er noe vi alle er tjent med.

 

Noen enkle grep for bedre kildesortering

  • Hold orden i avfallsrommet! Rotete avfallsrom med dårlig skilting eller avfallsbeholdere av feil størrelse fører til rot og lavere sorteringsgrad.
  • Gi ansatte, beboere eller kunder god informasjon om hvordan man kildesorterer og håndterer avfall riktig.
  • Bestill avfallsbeholdere, containere og tømming ut ifra behov. Henting av halvfulle containere og mange hentinger koster mer enn fulle containere og færre hentinger.

 

New call-to-action

Del dette innlegget