1. april 2020

Derfor blir våt bølgepapp dyrt

Del dette innlegget
Derfor blir våt bølgepapp dyrt
Trond Warnes

Skrevet av:
Trond Warnes

Gjenvinning av papp og papir sparer miljøet for store mengder CO2-utslipp, og i Norge er vi gode på å gjenvinne disse fraksjonene. Har virksomheten store mengder papp og papir, og det kan være økonomisk og nødvendig å sortere papp og papir i ulike fraksjoner.

I denne artikkelen forteller vi deg hvorfor våt bølgepapp fører til høyere kostnader, og hva du kan gjøre for å unngå våt bølgepapp.

Bølgepapp er emballasje som brukes til innpakning av alt fra møbler, hvitevarer og matvarer, til flytteesker. To lag papir er limt til et bølget papir, derav navnet bølgepapp. 

Eksempler på bølgepapp:

  • Transportemballasje
  • Flytteesker
  • Pappkasser til å transportere for eksempel møbler, hvitevarer, sportsartikler, klær, mat og drikkevarer

Dette er eksempler som egner seg svært godt til gjenvinning til ny bølgepapp, men det forutsetter at bølgepappen er tørr og ren. Våt eller tilgriset bølgepapp kan dessverre ikke gjenvinnes.

I et land med mye nedbør er det derfor svært viktig at bølgepappen blir oppbevart riktig.

Som driftsleder på Franzefoss’ mest travle gjenvinningsanlegg, ser jeg jevnlig at det kommer inn containere og komprimatorer med bølgepapp som ikke kan sendes videre til papirfabrikker. Dette er synd, både med tanke på miljøet og kostnadene kunden pådrar seg. Årsaken er fukt; våt bølgepapp. Er mer enn 10 prosent av bølgepappen fuktig, vil ikke gjenvinningsfabrikken ta imot den. Årsaken er at fibrene i bølgepappen blir ødelagt av fuktighet og mugg, slik at den ikke lenger er egnet til gjenvinning. Dette har ført til at fulle containere med bølgepapp blir omdefinert til restavfall, som igjen fører til høye kostnader for kunden.

 

Slik unngår du at bølgepappen blir våt

For å unngå dyre og uforutsette restavfall-utgifter får du her noen tips til oppbevaring og behandling bølgepapp slik at den ikke blir våt.

  1. Bølgepapp bør oppbevares i container, i komprimator, eller i det minste under tak. I et land med mye nedbør er det viktig å velge lukket container. På den måten holder bølgepappen seg tørr, samtidig som du unngår unødvendig høye transportkostnader på grunn av økt vekt av vann og våt bølgepapp.
  2. Bølgepapp kan med fordel komprimeres. Da reduserer du behovet for lagringsplass frem til avfallet leveres på gjenvinningsanlegget. Pass på å bestille henting før komprimatoren er for full, og å holde innmatingsluker lukket.
  3. Unngå å mellomlagre bølgepapp. På den måten unngår du at fukt ødelegger bølgepappen, som igjen kan forårsake fukt i hele containeren.
  4. Vær nøye med sortering av bølgepapp. Blander du våt papp med tørr papp vil all pappen mest sannsynlig blir for fuktig for gjenvinning. Dette fører til at all pappen blir omdefinert som restavfall, og som nevnt vil dette ha en påvirkning på fakturaen. Har du våt papp, skal denne kastes i restavfall.

Husk også på at bølgepappen må leveres er tørr og fri for forurensning som grus, isopor, jord eller lignende. Har du bølgepapp som har fått hard medfart før den kom til deg, eller av andre grunner er skitten, skal denne også leveres som restavfall.

Les også: Dette bør du vite om avfallshåndtering og kildesortering

Har du spørsmål om avfallstyper og kildesortering, ta kontakt med ditt lokale gjenvinningsanlegg.

 

Click me

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!

Last ned guide til kildesortering

I disse sorteringsguidene har vi samlet informasjon om de avfallstypene du antagelig er kjent med dersom du jobber innen bygg og anlegg, lager, eller handel og eiendom.

Last ned her Next