Avfall oppstår i større eller mindre grad i alle bedrifter, men det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter når man skal velge en avfallsleverandør. Her er noen tips på veien.
Har leverandøren gode løsninger på avfallet bedriften din produserer?
Før du begynner arbeidet med å se på hvilke avfallsleverandører som finnes, bør du kartlegge hvilke avfallstyper bedriften din produserer. Er du driftsleder i et kontorbygg, kan det være papp og papir, plast eller matavfall, men er du driftsleder i et eiendomsfirma, kan det også være trevirke og farlig avfall.
Hvis du for eksempel har mye papp og papir, kan det lønne seg å velge en leverandør som har gode avfallsløsninger for dette. Noen leverandører tilbyr for eksempel komprimatorer eller emballasjepresser som komprimerer avfallet, slik at avfallet ikke trenger å hentes så ofte.
Andre leverandører kan være gode på gjenvinning av plast. Har du mye av en bestemt plasttype, som for eksempel stroppebånd eller plastpaller, er det lurt å spørre leverandøren om hvordan de gjenvinner dette. Selv om det ikke allerede finnes en løsning for dette i tjenestespekteret deres, kan dere sammen finne en god ordning, slik at det blir praktisk og rimelig, og at mest mulig går til materialgjenvinning fremfor energigjenvinning.
Hvor stor rolle bør pris spille?
Husk at det billigste ikke nødvendigvis er det beste. Har du fått tilbud om en rimelig avtale fra en leverandør, men vedkommende ikke har kapasitet til å hente avfallet som avtalt, eller i verste fall ikke henter det i det hele tatt, kan det føre til økonomiske tap for deg som kunde. Det kan være i form av dårlig omdømme eller at du må få en annen leverandør til å hente det. Det kan derfor være lurt å ringe noen referanser for å være på den sikre siden.
Du må i tillegg være oppmerksom på skjulte kostnader. Ofte står ikke utgifter som bompenger, CO2-avgift, oljetillegg og fakturagebyr spesifisert i pristilbudet eller avtaledokumentet, men kun i salgs- og leveringsbetingelsene. I tillegg kan sorteringsgebyr påløpe dersom du ikke sorterer riktig. Det er derfor lurt å lese avtalen og salgs- og leveringsbetingelsene nøye, eller spørre leverandøren dersom det er noe du er usikker på.
Hvor mye bistår avfallsleverandøren?
Å sortere mest mulig er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken. Du kan derfor spare mye på å velge en leverandør som tilbyr opplæring og sorteringsveiledning og ser på avfallsstrømmene internt, slik at sorteringen blir optimal.
Jo renere avfallstyper du leverer, desto rimeligere er det. Noen avfallstyper kan til og med være kostnadsfrie å levere til gjenvinning dersom det er sortert riktig. I tillegg er det tidsbesparende å ha en avfallsleverandør du kan stole på, og som du ikke trenger å følge opp til enhver tid.