Hva er viktig å tenke på ved valg av avfallsleverandør?

Hva er viktig å tenke på ved valg av avfallsleverandør?

Skrevet av Franzefoss
19. feb 2019 | 3 min read

Hva er viktig å tenke på ved valg av avfallsleverandør?

Avfall oppstår i større eller mindre grad i alle bedrifter, men det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter når man skal velge en avfallsleverandør. Her er noen tips på veien.

 

Har leverandøren gode løsninger på avfallet bedriften din produserer?

Før du begynner arbeidet med å se på hvilke avfallsleverandører som finnes, bør du kartlegge hvilke avfallstyper bedriften din produserer. Er du driftsleder i et kontorbygg, kan det være papp og papir, plast eller matavfall, men er du driftsleder i et eiendomsfirma, kan det også være trevirke og farlig avfall.

1

Hvis du for eksempel har mye papp og papir, kan det lønne seg å velge en leverandør som har gode avfallsløsninger for dette. Mange leverandører har nå for eksempel komprimatorer som presser pappen sammen, slik at avfallet ikke trenger å hentes så ofte.

Les også: Forskjellige typer emballasje - slik skal det sorteres

Andre leverandører kan være gode på gjenvinning av plast. Har du mye av en bestemt plasttype, som for eksempel stroppebånd eller plastpaller, er det lurt å spørre leverandøren om hvordan de gjenvinner dette. Selv om det ikke allerede finnes en løsning for dette i tjenestespekteret deres, kan dere sammen finne en god ordning, slik at det blir praktisk og rimelig, og at mest mulig går til materialgjenvinning fremfor energigjenvinning.

Les også: Gjenvinning av plast i næringslivet

 

Hvor stor rolle bør pris spille?

Uansett hvilket produkt eller hvilken tjeneste man skal kjøpe, ønsker man å få det billigst mulig. Men husk at det billigste ikke nødvendigvis er det beste. Har du fått tilbud om en rimelig avtale fra en leverandør, men vedkommende ikke har kapasitet til å hente avfallet som avtalt, eller i verste fall ikke henter det i det hele tatt, kan det føre til økonomiske tap. Det kan være i form av dårlig omdømme eller at du må få en annen leverandør til å hente det. Det kan derfor være lurt å ringe noen referanser for å være på den sikre siden.

Du må i tillegg være oppmerksom på skjulte kostnader. Ofte står ikke utgifter som bompenger og fakturagebyr i avtalen, men kun i salgs- og leveringsbetingelsene. I tillegg kan sorteringsgebyr påløpe dersom du ikke sorterer riktig. Det er derfor lurt å lese avtalen og salgs- og leveringsbetingelsene nøye, eller spørre leverandøren dersom det er noe du er usikker på.

Les også: Dette påvirker prisen for avfallshåndtering

 

Hvor mye bistår avfallsleverandøren?

Å sortere mest mulig er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken. Du kan derfor spare mye på å velge en leverandør som tilbyr opplæring og sorteringsveiledning og ser på avfallsstrømmene internt, slik at sorteringen blir optimal.

Jo renere avfallstyper du leverer, desto rimeligere er det. Noen avfallstyper kan til og med være kostnadsfrie å levere til gjenvinning dersom det er sortert riktig. I tillegg er det tidsbesparende å ha en avfallsleverandør du kan stole på, og som du ikke trenger å følge opp til enhver tid.

Les også: Dette bør du vite om avfallshåndtering

 

New call-to-action

Andre leste også

Last ned guide til kildesortering

I disse sorteringsguidene har vi samlet informasjon om de avfallstypene du antagelig er kjent med dersom du jobber innen bygg og anlegg, lager, eller handel og eiendom.

Last ned her