– Interessant å skrive om et reelt prosjekt

Del dette innlegget
– Interessant å skrive om et reelt prosjekt
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Det siste halvåret har byggingeniørstudentene Ole Morten T. Fjeldberg, Karoline Friis, Tord Nordmo og Bjarne Muilwijk på Høgskolen i Østfold skrevet bacheloroppgave om reologiske og mekaniske egenskaper i betong ved ulike kornfordelingskurver med vasket maskinsand. Oppgaven har de skrevet i samarbeid med Franzefoss Pukk AS og Norbetong AS.

– Bakgrunnen for oppgaven er at tilgangen til natursand kan bli mangelfull i årene som kommer, og da ville vi finne ut av om det er mulig å bruke knust stein i betongproduksjon i stedet. I tillegg er forekomsten vi brukte deponivarer, så vi ønsket å se om vi kunne utnytte de bedre, sier Tord Nordmo.

Med 3,5 tonn stein fra Franzefoss’ pukkverk på Bondkall og Vinterbro har de tatt 72 prøvestøpinger det siste halve året. 15. og 16. juni presenterte de resultatene sine på Høgskolen i Østfold sin årlige EXPO.

– Vi har funnet ut at det absolutt går an å lage betong med maskinsand. Det trengs naturligvis og prøves i fullskala, men det lille vi har testet viser at det er fullt mulig, sier Bjarne Muilwijk.

– Bratt læringskurve

Det har vært opp- og nedturer underveis i prosessen, men de er alle enige om at det har vært givende og lærerikt.

– Det har vært interessant å holde på med et reelt prosjekt. Det er en aktuell problemstilling og ikke noe fiktive greier, sier Nordmo.

– Det har vært veldig krevende og mye å gjøre på laboratoriet, men vi har hatt en bratt læringskurve. Det har vært gøy å ta i betong og se reaksjoner man bare har lest om tidligere, legger Karoline Friis til.

Takknemlige

Det er HMSK-leder på Vinterbro, Tore Saltermark, som har fulgt opp studentene fra Franzefoss’ side. De er takknemlige for at Franzefoss har stilt både varer og kompetanse til dispensasjon.

– Oppfølgingen av Tore har vært veldig bra. Han har vært på skolen en gang i uka og levert tilslag, vært sammen med oss i laboratoriet og kommet med innspill. Han har vært like nysgjerrig som oss på resultatet, sier Friis.

– Resultatet er veldig interessant

Saltermark selv synes selv det har vært givende å være med i prosessen, og er imponert over det studentene har fått til.

– Studentene er engasjerte og hyggelige, og har gjort en veldig bra jobb ut i fra oppgaven de fikk. Resultatet er veldig interessant både for oss og andre bergverksbedrifter, sier han.

Saltermark synes det er viktig at Franzefoss samarbeider med utdanningsinstitusjoner, som Høgskolen i Østfold.

– Gjennom blant annet bacheloroppgaver har vi muligheten til å få helt nye synspunkter og meninger inn. Det er en vinn-vinn-situasjon for både Franzefoss og studentene, avslutter Saltermark.

 

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!