Den nye generasjonen

Del dette innlegget
Den nye generasjonen
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Geir Ivar Lauritzen (22), Jonas Øverby (19) og Rune Kvam Vingen (24) er lærlinger på Franzefoss’ pukkverk på Vassfjell i Trondheim. Det er både noe de trives med, og er stolte av.

– Jeg personlig liker utfordringer. Franzefoss gir oss muligheten til å ta fagbrev og kurs, noe som både er motiverende og som gir økt selvtillit, sier Geir Ivar Lauritzen, som også er verneombud ved anlegget.

22-åringen har sammen med blant annet Rune Kvam Vingen (24) fagbrev i anleggsmaskinmekaniker og fjell- og bergverksfaget. De har også tatt flere kurs gjennom Franzefoss.

– Fagbrevene og kursene viser at Franzefoss er villige til å satse på nye, egne ansatte. De vil at vi skal lære mer for å kunne gjøre flere arbeidsoppgaver, sier Vingen.

To fagbrev

Muligheten til å ta to fagbrev var også hovedgrunnen til at Jonas Øverby (19) ville bli lærling hos Franzefoss for snart et år siden.

– Ingen andre bedrifter kunne tilby to fagbrev. I tillegg hadde jeg en kamerat som jobbet på Vassfjell og som anbefalte Franzefoss. Kollegaene mine er veldig flinke til å lære bort og forklare om det er noe jeg lurer på. Jeg stortrives, sier han.

Tar avgjørelser selv

Tross sine unge aldre, blir læringene engasjerte i flere prosjekter. Lauritzen og Vingen er blant annet med på å skifte ut den ene knuseren på anlegget.

– Hver mandag har vi byggmøter med vernerunde og påfølgende diskusjoner. Der får vi være med å trekke i tråder og bestemme, sier Lauritzen.

Å være med på å ta avgjørelser, setter også Vingen stor pris på.

– Vi får mye ansvar, og ledelsen har så stor tiltro til oss at vi får ta ganske store avgjørelser selv. Vi blir hørt like mye som de som har vært her i over 30 år, sier Vingen.

– De har energi og pågangsmot

Vassfjell har tatt inn lærlinger helt siden 1999, og mellom 10 og 15 personer har tatt fagbrev ved anlegget. Anleggssjef Nyutstumo brenner for utvikling, rekruttering og kompetanseheving.

– Vi tar inn lærlinger for å få påfyll og for å lære opp nye ansatte som kan ta over etter oss. Det er godt med litt friskt, ungt blod, sier han.

Selv har han gått gradene fra å være operatør, mellomleder, avdelingsleder og nå anleggssjef, og er i tillegg leder i prøvenemda for fjell- og bergverksfaget. Han er ikke i tvil om at lærlingene tilfører anlegget mye – både faglig og sosialt.

– «Unggutta» har energien og pågangsmotet. Når de er engasjerte og motiverte, kan de begynne klokken seks om morgenen og jobbe gjennom matpausen. Den eldre garden har den nødvendige erfaringen, sier Nyutstumo.

– Trivsel viktigere enn penger

Og det er ingen tvil om at den nye generasjonen trives i Franzefoss.

– Om jeg hadde tjent 100 kroner mer i timen et annet sted, hadde jeg ikke byttet ut Franzefoss. Det fantastiske arbeidsmiljøet som finnes her er mye viktigere enn penger, avslutter Vingen.

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!