Gjenvinning av plast i næringslivet

Del dette innlegget
Gjenvinning av plast i næringslivet
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Vi gjør oppmerksom på at nye sorteringskrav eller andre endringer vedrørende kildesortering kan ha oppstått etter at dette blogginnlegget ble skrevet og publisert.

Plast er et velegnet emballasjemateriale. Det gir god beskyttelse av mat og andre produkter, har lav egenvekt og gir i mange anvendelser lavere klimapåvirkning enn alternative materialer. Dette gjør plastmaterialet egnet for emballasje, og plastemballasje står for rundt 40% av all plast som brukes i Norge hvert år (Veikart for sirkulær plastemballasje i Norge)

Ifølge Grønt Punkt Norge, som har et hovedansvar for plastinnsamlingen i Norge, blir over 60% av plastemballasjen fra næringslivet materialgjenvunnet. En viktig årsak til det er at plastemballasje fra næringslivet er relativt ensartet, ren og av god kvalitet.

I EUs strategi for plast i en sirkulær økonomi er det satt mål om at 50% av all plastemballasje materialgjenvinnes i 2025 og 55% i 2030.

I teorien kan plast materialgjenvinnes ubegrenset antall ganger, og mesteparten av plasten kan faktisk gjenvinnes til opprinnelig produkt. Men på grunn av urenheter regner vi med at plast kan gjenvinnes ca. ti ganger.

En stor del av plasten sendes til utlandet for å resirkuleres, men det  skjer en spennende utvikling her hjemme også. 

Les også: Slik kan vi øke gjenvinning av plast

 

Hvordan sortere plasten riktig?

Som nevnt blir over 60% av plastemballasjen fra næringslivet materialgjevunnet. Som bedrift er det viktig at man kartlegger hvilke ulike plasttyper du har, og mengden. De vanligste plasttypene er:

 

plast1-1 PET (Polyetylentereftalat), som brukes i brusflasker, folie og stroppebånd

plast2-1 PE-HD (Polyeten med høy tetthet), som brukes i flasker til vaskemidler og pleieprodukter, bæreposer og kanner

plast3 PVC (Polyvinylklorid), som brukes i leketøy og vann- og avløpsrør

plast4 PE-LD (Polyeten med lav tetthet), som brukes i bæreposer, strekkfilm og bobleplast

plast5 PP (Polypropylen), som brukes i alt fra isbokser til bildekk

plast6 PS (Polystyren), som brukes i emballasje og til EPS (isopor)

 

Både myk plast og hard plast egner seg godt til materialgjenvinning, men det er viktig å skille disse i hver sin beholder. Samtidig må man vurdere plastens renhet. Ren plast kan enkelt gjenvinnes, og kan med fordel presses sammen og leveres som plastballer. Har du ikke presse gjøres dette på mottaket.

Dersom plasten er skitten, dvs at skitten er vanskelig å fjerne, bør den gå i restavfallet i stedet for. Ved større mengder kan skitten plast sorteres som blandet plast . Det samme gjelder om gjenstanden består av flere materialer enn plast. Ta for eksempel en koffert. Den består av både plast, gummi og gjerne stoff. For at denne skal kunne resirkuleres må materialene som ikke er av plast fjernes.

Når du leverer plast på mottaket blir det foretatt en visuell kontroll. Gjenvinning av plast skjer ved at de ulike plasttypene blir sortert fra hverandre. Er plasten ikke egnet til materialgjenvinning, går i den hovedsak til energigjenvinning (forbrenning), og brukt til elektrisitet og fjernvarme. 

Les også: Dette bør du vite om plastavfall

 

Gjenvunnet plast må bli mer attraktivt

Å lage plast krever store mengder olje og gass, og ved gjenbruk av plast kan Co2-utslippene reduseres med to kilo for hvert kilo plast som materialgjenvinnes, sammenlignet med å produsere ny plast.

Allikevel velger bedrifter ny plast. Siden ny plast er så billig å produsere er det rett og slett ikke lønnsomt for bedrifter å velge gjenvunnet plast. Denne plasten blir nemlig dyr på grunn av at det finnes så mange forskjellige typer plast som må sorteres ut på gjenvinningsstasjoner. For at vi skal få maksimal miljøutnyttelse av plasten må det være et marked for resirkulert plast.

 

 

 

Del dette innlegget

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!