5 viktige faktorer ved valg av pukkleverandør

Del dette innlegget
5 viktige faktorer ved valg av pukkleverandør
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Når du skal orientere deg i jungelen av pukkleverandører, kan det være vanskelig å vite hva du skal se etter for å finne den som passer prosjektet ditt best. 

I denne artikkelen lister vi opp noen faktorer som kan hjelpe deg å navigere mellom de ulike tilbyderne.

 

Tilgjengelig fagfolk

En god leverandør har fagfolk tilgjengelig, slik at du kan presentere dine behov, stille spørsmål, få hjelp og veiledning. Selv den mest erfarne innkjøper kan ha behov for å diskutere ulike løsningsforslag. Da er det nyttig fint at leverandøren tilbyr hjelp til alt fra å regne ut mengden pukk, detaljer rundt transport og levering, til hva slags pukk som er best egnet for ulike områder av prosjektet.

 

Muligheter for ulike typer pukk

Pukk produseres av ulike bergarter, og vil både se og oppføre seg ulikt etter hvilken bergart den består av. Også de mekaniske egenskapene, og dermed det ideelle bruksområdet, varierer med ulike typer pukk. Mange byggeprosjekter har behov for flere pukkvarianter, så her er det en fordel å finne en leverandør som kan tilby et variert utvalg.

 

Sertifiseringer

Lista over mulige sertifiseringer er lang og omfattende, men for å unngå å kjøpe “katta i sekken”, er det noen sertifiseringer du bør forvente og kreve at pukkleverandøren din har:

TransQ viser at aktøren er kvalitetsgodkjent som leverandør for nordiske transportselskap.

Startbank viser at leverandøren er registrert i bygg- og anleggsnæringens leverandørregister, noe som gir deg som innkjøper en forsikring om at den du kjøper tjenester og produkter av, innfrir en rekke objektive seriøsitetskriterier. 

Miljødeklarasjonen Environmental Product Declaration (EPD) er et dokument verifisert og registrert av en tredjepart, der du finner informasjon om produkters miljøprestasjon gjennom hele livssyklusen. EPD er basert på internasjonale standarder.

Forskjellige NS-EN-sertifiseringer for å forsikre deg om at leverandøren faktisk er sertifisert opp mot riktig område. Er du for eksempel ute etter materialer til betong, skal leverandøren være sertifisert opp mot kontrollrådet for levering av materialer til betongformål, iht. NS-EN 12620. Det samme gjelder for asfaltformål (NS-EN 13043) og materialer egnet til ubundet bruk (NS-EN 13242).

 

CE-merking

Pukk skal, i likhet med andre byggeråstoffer som sand og grus, kvalitetssikres i henhold til formålet. Dette betyr at alt materiale som benyttes i vei, betong, asfalt eller annet byggverk, skal være CE-merket før det kjøres til byggeplassen. I tillegg skal hver fraksjon ha en ytelseserklæring. Sørg derfor for at leverandøren kan fremvise CE-dokumentasjon før produktene er på vei til deg.

 

Miljøfokus og bærekraft

Denne bransjen bygger på ikke-fornybare ressurser, og har et stort ansvar. Det er viktig å finne en leverandør som utnytter forekomstene på en miljømessig forsvarlig og god måte, for å drøye de eksisterende ressursene og sikre tilgang for fremtidige generasjoner.

Les gjerne mer her: Derfor er gjenbruk av stein viktig.

Dersom pukken skal fraktes til deg bør du sørge for at leverandøren har leveringsmuligheter og er godkjent via TransQ. For å unngå høye transportkostnader og karbonavtrykk bør du velge en leverandør som er i nærheten.

***

Del dette innlegget

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!