17. desember 2020

Kildesortering av jule- og nyttårsavfall

Del dette innlegget
Kildesortering av jule- og nyttårsavfall
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Julaften nærmer seg med stormskritt. Julekaker og julemat skal lages og fortæres, og julegaver skal kjøpes, pakkes inn og åpnes igjen. Juletreet er kanskje kjøpt inn og pyntet. Selv om det er mye som skal huskes på og ordnes, er det viktig å ivareta kildesorteringen.

- Ved juletider kan hver og en av oss bli litt ekstra stresset og sliten, og mye av avfallet kan havne i samme beholder, sier Frank Ødegård, avdelingsleder nedstrøm for Franzefoss Gjenvinning AS.

Han har jobbet i Franzefoss i 9 år og har ansvaret for avsetning av avfallsfraksjoner. Det vil si at han sørger for at avfallsanlegget gjør jobben riktig slik at så mye av avfallet som mulig går til gjenvinning.

- Jo mer vi får sortert ut, desto mindre går til forbrenning. Målet er å materialgjenvinne mest mulig slik at det kan brukes om igjen, presiserer han.

For å få til dette, er det viktig at vi alle bidrar og sorterer alt juleavfallet på en riktig måte. Nedenfor følger en oversikt fra Ødegård som viser noe av det mest vanlige juleavfallet, samt forklaring på hvor det skal kastes.

Småbatterier – kan leveres gratis som EE-avfall til leverandør/forhandler, for eksempel en elektrobutikk. Eventuelt kjøres til ditt nærmeste avfallsanlegg.
Elektronikk – kan leveres gratis hos forhandler, for eksempel hos en elektrobutikk. Eventuelt kjøres til ditt nærmeste avfallsanlegg.
Fyrverkeri – brukt fyrverkeri kan kastes i beholder for restavfall. Udetonert fyrverkeri må behandles som eksplosjonsfarlig materiale. Kontakt ditt nærmeste avfallsanlegg.
Gavepapir – glanspapir skal i beholder for restavfall, gråpapir i beholder for papp, papir og kartong.
Gavebånd – kastes i beholder for restavfall.
Juletre – leveres som hageavfall hos ditt nærmeste avfallsanlegg.
Klementinskall – kastes i beholder for matavfall.
Munnbind – kastes i beholder for restavfall.
Pappesker, julekort, ark og bøker – kastes i beholder for papp, papir og kartong.
Plastemballasje – vaskes og legges i egen beholder for plast.
Ribbefett – la det størkne og legg det i beholder for matavfall. Dette skal ikke skylles ut i varmt vann i vasken, da det kan tette rørene.
Snø, glitterspray og lim – leveres som farlig avfall på ditt nærmeste avfallsanlegg.
Stearinlys/telys – kastes i beholder for restavfall. Telysbeholderne i aluminium skal kastes i beholder for glass- og metallemballasje.
Tomme øl- og vinflasker uten pantemerke – leveres i beholder for glass- og metallemballasje.
Vedsekk og juletrenett – materialet kan se ut som plastikk, men skal kastes i beholder for restavfall.
Ødelagt dekorbelysning – leveres gratis som EE-avfall til leverandør, for eksempel en lampebutikk.

Franzefoss ønsker alle en god og miljøvennlig jul!

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!

Last ned guide til kildesortering

I disse sorteringsguidene har vi samlet informasjon om de avfallstypene du antagelig er kjent med dersom du jobber innen bygg og anlegg, lager, eller handel og eiendom.

Last ned her Next