Hva skjer i et pukkverk på vinterstid?


Hva skjer i et pukkverk på vinterstid?

Franzefoss | 08. jan 2021
2 minutter lesetid


Vi er inne i en tid med minusgrader, snø og is. Pukkverkene våre er best uten disse elementene, men de er også tilpasset å driftes hele vinteren. Vi har tatt en tur til vårt anlegg på Lierskogen for å høre mer om hva som skjer i et pukkverk på vinterstid.

- Samfunnet har behov for stein året rundt, til ulike formål og med forskjellige produkter, forteller vår nye anleggssjef for pukkverkene på Lierskogen, Lyngås, Hanekleiva og Åros, Lars-Erik Lund.

På landsbasis er det behov for 11 tonn stein per innbygger i løpet av et år. Franzefoss’ mange anlegg skal på en forsvarlig og bærekraftig måte dekke behovet for stein i sine nærområder – året rundt. Hovedproduktet i den kalde årstiden er strøvarer slik at samfunnet kan ferdes tryggest mulig på vei og fortau vinteren igjennom. Resterende produksjon legges i hovedsak på lager så det er klart for utkjøring så snart snøen og minusgradene forsvinner på vårparten.

- Våre ansatte er vant til å jobbe ute gjennom alle årstidene. Her på Lierskogen har vi en positiv gjeng som får jobben gjort. De er virkelig drivkraften i anlegget, fortsetter Lund.

På Vinterstid har anleggene oftere anledning til å pause knusevirksomheten for ekstra vedlikehold. Pukkverket må være rigget for full fart så fort vinteren slipper taket.

- Vi benytter denne tiden til å ta en full gjennomgang og skikkelig opprustning av knuseverket og maskinparken, forteller Stein Viggo Sagvolden som er Formann på Lierskogen. Han forteller videre at første arbeidsdagen etter jul og nyttår bød på en liten «treningsøkt» på åtte timer for å fjerne snø og is fra alle transportbåndene ute i pukkverket.

Franzefoss er opptatt av at de ansatte skal føle på utvikling og kompetanseheving. I en litt mer rolig periode passer det fint å igangsette opplæring og kursing.

- Kontinuerlig forbedring på alle våre arbeidsområder er noe både medarbeidere og virksomheten setter høyt på dagsorden. Sikkerhet kommer imidlertid alltid først, og dette arbeider vi nøye med gjennom hele året, presiserer Lund.

Franzefoss har et bredt spekter av kunder. Det unike ved Franzefoss’ anlegg på Lierskogen er at kvaliteten på steinen er meget god og særlig egnet til industriell produksjon. Vi leverer tilslag til store asfalt- og betongvirksomheter gjennom mesteparten av året. Vi leverer også et bredt spekter til entreprenørmarkedet. Alt fra en del enkeltmannsforetak til de største aktørene som gjerne har store infrastrukturprosjekter. Våre produkter er CE-merket og deklarert i henhold til gjeldende produktstandard og myndighetskrav fra Direktoratet for Byggkvalitet.

- Med sentral beliggenhet, god kvalitet på steinen og konkurransedyktige priser er vi for mange det beste valget, året rundt, avslutter Lund.

Andre leste også