Økt sorteringsgrad bidro til Miljøfyrtårn-sertifikat for Eiksenteret


Økt sorteringsgrad bidro til Miljøfyrtårn-sertifikat for Eiksenteret

Franzefoss | 19. okt 2020
3 minutter lesetid


I 2018 overtok Franzefoss Gjenvinning avfallsbehandlingen for Eiksenteret i Stokke og Porsgrunn, og i høst kom beviset på at vår kunde har gjort en god innsats for å minimere det miljømessige avtrykket.

Norges mest brukte miljø-sertifikat

- Det er veldig positivt for oss å være sertifisert Miljøfyrtårn-bedrift. Det fører til at vi setter ekstra store krav til oss selv og omgivelsene, samtidig som vi stiller foran de som ikke gjør det, sier Lars Sollie. Han jobber på Eiksenteret hvor de selger og reparerer maskiner til det norske landbruket og entreprenører.

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Det er et offentlig godkjent, anerkjent og effektivt verktøy som hjelper virksomheter å lykkes med grønn omstilling.

Franzefoss har bidratt til at Eiksenteret øker sin sorteringsgrad, og dette samspillet har vært en del av Miljøfyrtårn-prosessen. Kravene i sertifiseringen gjør at man hele tiden blir «kikket i kortene», og det gjelder også avfallsbehandlingen på senteret.

- På kontoret, i butikken og ute i verkstedet produseres det avfall, og Franzefoss tar seg av håndteringen av dette. Vi jobber kontinuerlig med forbedring på sortering, og hvilke fraksjoner det enkelte objekt tilhører, sier Sollie.

Han forteller om en avfallsanalyse han har vært med på å gjøre ute på Franzefoss’ anlegg på Taranrød. Innsamlet restavfall fra Eiksenteret ble gjennomgått av ansatte, både fra Eiksenteret og Franzefoss, for å se på sorteringen og finne ut hva vi må gjøre bedre. Målet er å redusere miljøbelastningen og opprettholde sertifiseringen til Eiksenteret på best mulig vis.

- Vi ønsker at Franzefoss skal være med oss fremover og bli totalleverandør. Det finnes fortsatt områder hvor vi kan bli bedre. Der vil vi sammen med Franzefoss finne de gode, effektive og miljøvennlige løsningene, sier Sollie og legger til at sertifiseringen setter også krav til blant annet arbeidsmiljø, innkjøp, energisparing og avfallshåndtering. Alt for å minimere det miljømessige avtrykket.


Vil bli enda grønnere

Eiksenteret Stokke ligger i Sandefjord kommune og er en del av et større selskap med røtter tilbake til 1906. De selger bla Massey Ferguson og Fendt til det norske landbruket og entreprenører. Foreløpig er alle treskere og traktorer selskapet selger utstyrt med motorer som krever diesel. Det er et mål at det skal være elektriske alternativer klart rundt 2030. I likhet med tyngre kjøretøy settes det krav til, og utvikles hele tiden motorer som forurenser minst mulig.

Han presiserer at kundene, og omgivelsene for øvrig blir mer og mer opptatt av miljøaspektet, og at det offentlige også stadig stiller strengere krav i sine anskaffelser.

- Vi, som resten av samfunnet, er nødt til å se på hvordan vi kan gjøre ting i hverdagen mer miljøvennlig, avslutter Sollie.


 

Andre leste også