Timberbygg er en lokal bygg- og anleggsaktør i Trondheimsområdet, som i dag har 37 ansatte. De er totalentreprenør som håndterer oppdrag innen nybygg, tilbygg og rehabilitering. Siden fem kompiser etablerte bedriften i 2012 har de vært kunde hos Franzefoss Gjenvinning. En av disse fem er daglig leder Anders Øiaas.
– Vi valgte oss Franzefoss fra første stund. Anleggene deres er veldig tilgjengelige i Trondheim, de har trivelige sjåfører og gode avfallsløsninger. Vi opplevde også veldig god kundeservice fra start, og det har holdt seg, sier han.
I dag bruker Timberbygg Franzefoss til ulike containerløsninger og avfallsbeholdere. De har også en egen salgsrådgiver som blir med dem ut på byggeplassen før oppstart av nye prosjekter.
– Det fungerer veldig godt! Rådgiveren blir med ut og gir oss gode innspill på hvilke avfallsløsninger som kan funke til prosjektet. Vi får også hjelp med avfallsplaner og rådgivning på spesifikk sortering. Vi ser på alt avfall vi kommer til å generere i løpet av byggeprosjektet og finner gode løsninger. Vi jobber ofte på trange byggeplasser, så vi prøver å lage nye løsninger hver gang som tilpasses byggeplassene.
Som en miljøfyrtårn-sertifisert bedrift står bærekraft høyt på agendaen i Timberbygg, forteller Øiaas.
– Vi er jo i en bransje som produserer utrolig mye avfall, det er snakk om nærmere 10 tonn per ansatt per år. Vi ønsker å være med på dugnaden for å begrense avfallet. Bærekraft er viktig for å gjøre det vi driver med så miljøvennlig som overhodet mulig, og avfallshåndtering er en viktig del av den jobben.
Øiaas innrømmer at konkurranseinstinktet kicket litt inn – de ville være best i bransjen. Og det har lønnet seg! I dag har Timberbygg spesielt god sorteringsgrad og en imponerende lav score på feilsortering, langt under normalen for tilsvarende bygg- og anleggsbedrifter.
Øiaas har samlet bedriftens tre beste sorteringstips:
1. Ha gode sorteringsveiledere
Vi har noen veldig gode sorteringsveiledere i brakka på byggeplassene. Det er plakater som viser hva som skal hvor, all infoen står der og det er veldig godt beskrevet. De er faktisk laget av Franzefoss og er veldig enkle å forstå, visuelt bra fremstilt og pedagogisk fremlagt.
2. Snakk om det med de ansatte
Noen ganger har vi avfallshåndtering som tema på allmøtene våre og snakker om det på ledermøter med de som leder byggeplassene. Det er viktig med god internkommunikasjon om avfall i prosjekter. Det handler om å ha et kontinuerlig fokus på det og skape engasjement hos de ansatte.
3. Ha en langsiktig plan gjennom prosjektet
Vi har til tider veldig trange byggeplasser, og da er det begrenset hvor mange containere vi får inn. I oppstarten kaster vi ofte papp i en vanlig container, som vi etterhvert bytter ut med en ren pappcontainer. Nøkkelen er å ha en plan for avfallshåndteringen i alle faser av byggeprosjektet. Er det ikke plass til alle beholderne vi trenger, samler vi opp avfallet og rullerer på hvilke containere vi har på byggeplassen.