Virksomheter har ansvar for å håndtere avfall på en forsvarlig måte – fra det oppstår til det leveres til et godkjent avfallsmottak. For å sikre god oversikt har vi laget denne veilederen for å hjelpe deg å forbedre og systematisere avfallshåndteringen på byggeplassen.
1.Utarbeid en avfallsplan
En avfallsplan gir bedre muligheter for å oppnå økonomiske og miljømessige gevinster gjennom effektiv avfallshåndtering. For å lage en avfallsplan, bør du først få oversikt over hvilke typer og mengder avfall som vil oppstå, samt hvilke krav som gjelder for håndtering, dokumentasjon og levering av avfallet. Ved å lage klare rutiner for avfallshåndteringen og følge med på levering, tidsfrister og rapportering, vil du få bedre kontroll og en mer effektiv gjennomføring.
En avfallsplan er et lovpålagt krav i henhold til Byggteknisk forskrift (TEK17) ved følgende tiltak:
- Oppføring, tilbygg, påbygg eller underbygging som overskrider 300 m² BRA
- Riving eller rehabilitering (vesentlige endringer eller reparasjoner) som omfatter mer enn 100 m² BRA av bygningen
- Oppføring, tilbygging, påbygging, underbygging, endring eller riving av bygninger, konstruksjoner og anlegg der tiltaket genererer mer enn 10 tonn bygg- og rivningsavfall
2. Sørg for at påkrevde kartlegginger er utført
For rive- og rehabiliteringsprosjekter der det er krav om avfallsplan, er det også et krav om kartlegging av bygningsdeler, installasjoner og andre elementer som kan utgjøre farlig avfall i henhold til avfallsforskriften. Denne kartleggingen kalles en miljøkartlegging og skal utføres før rivingen begynner. Etter kartleggingen skal det utarbeides en rapport som beskriver alt farlig avfall, samt elektronisk og elektrisk avfall (EE-avfall), som skal sorteres ut før rivingen starter. Avfallet skal deretter leveres til et godkjent mottak.
Dersom bygningen som skal rives eller rehabiliteres er en boligblokk eller yrkesbygning, skal det også gjennomføres en ombrukskartlegging. Denne kartleggingen skal vurdere om noen av bygningsfraksjonene som skal fjernes, er egnet for ombruk. En egen rapport skal utarbeides for ombrukskartleggingen.
3. Velg en erfaren avfallsaktør
En erfaren avfallsaktør kan bistå med planlegging og gjennomføring av avfallshåndteringen. Franzefoss har bred kompetanse innen ulike avfallstyper, valg av containere og annet utstyr for kildesortering, samt informasjon om tilgjengelige gjenvinningsmuligheter.
Ved valg av avfallsaktør bør du vektlegge aktørens kompetanse og hvordan de planlegger å følge opp prosjektet. Franzefoss har god erfaring med å håndtere prosjekter av varierende størrelse og kompleksitet, og kan bistå i alle prosjektets faser.
4. Planlegg sorteringen
Å levere sortert avfall er vanligvis billigere enn blandet avfall, og i tillegg stiller Byggteknisk forskrift (TEK17) krav om at minst 70 % av avfallet (målt i vekt) skal leveres kildesortert ved prosjekter der avfallsplan er påkrevd.
I planleggingsfasen er det viktig å vurdere hvor sorteringen skal foregå, hvordan avfallet skal oppbevares frem til henting, og hvordan oppsamlingsutstyret skal merkes for å sikre at det er tydelig og lettforståelig for de som håndterer avfallet på prosjektet. Som kunde hos Franzefoss får man en egen rådgiver som kan bistå i planleggingsfasen av prosjektet.
Husk at kjøretøyene som henter avfallet har bestemte krav til sikkerhetsradius. Det er også nyttig å få oversikt over dimensjonene på oppsamlingsutstyret.
5. God informasjon til ansatte
Alle som arbeider på prosjektet må få grundig informasjon om avfallsplanen, og tydelige instrukser om hva som forventes. Det er viktig at de vet hvilket avfall som skal kastes hvor, og hvordan det skal håndteres. Gjør avfallssortering til et tema på interne møter, og sørg for å gjenta budskapet om sortering på vernerunder eller lignende. Dette bidrar til å skape bevissthet og engasjement blant de ansatte.
6. Kommunikasjon med avfallsaktøren
Gode kommunikasjonsrutiner med avfallsaktøren er avgjørende for å finne forbedringsområder, og for å ha kontroll på avfallshåndteringen. Dette inkluderer oversikt over hvor mye avfall som er levert, sorteringsgrad, hentefrekvenser og oppfølging av avtaler. Be om månedlige avfallsrapporter, og sørg for at eventuelle avviksmeldinger sendes fortløpende. Om du ønsker hyppigere avfallsrapportering tilbyr Franzefoss en digital rapportportal med sanntidsoppdaterte rapporter.
Med solide rutiner og en godt utarbeidet plan for avfallshåndteringen, sikrer man at lovverk og krav knyttet til rapportering følges opp på en effektiv måte.
Gevinster ved god oversikt over avfallshåndteringen
Å ha god kontroll på avfallshåndteringen gir flere fordeler. De viktigste gevinstene er økonomiske besparelser, forenklet rapportering og trygghet for at lovkrav blir etterlevd. I tillegg vil effektiv avfallshåndtering bidra til en ryddigere byggeplass og et tryggere arbeidsmiljø, noe som kan redusere risikoen for skader og sykefravær.
Skaff deg oversikt og kontroll over hele verdikjeden – fra avfallet oppstår, til det hentes og gjenvinnes.