Hvordan gjenvinnes båtvrak?

Del dette innlegget
Hvordan gjenvinnes båtvrak?
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Vi gjør oppmerksom på at nye sorteringskrav eller andre endringer vedrørende kildesortering kan ha oppstått etter at dette blogginnlegget ble skrevet og publisert.

Hvert år blir bortimot 5000 gamle fritidsbåter satt igjen og forlatt, senket ned på havbunnen eller brent på bål. 

Båtvrak utgjør et stort miljøproblem langs kysten – fordi de gradvis brytes ned og blir til miljøgifter og mikroplast som kommer ut i havet. I tillegg inneholder mange båter store mengder farlig avfall.

Dette miljøproblemet kan vi enkelt unngå. Båtvrak kan nemlig gjenvinnes. Og dessuten kan man få utbetalt 1000 kroner når man leverer fritidsbåten til gjenvinning, gjennom Miljødirektoratets ordning for vrakpant.

 

Lever båtvraket ditt til Franzefoss – få utbetalt 1000 kr

Har du et båtvrak du ønsker å bli kvitt? Da kan du levere det til Franzefoss – helt gratis. Franzefoss Gjenvinning AS er godkjent av Miljødirektoratet som mottaker for behandling av kasserte fritidsbåter. 

Leverer du en kassert fritidsbåt til gjenvinning hos oss, kan du som båteier få utbetalt 1000 kroner i vrakpant. 

 

Bestilling henting eller avtal levering av båten

 

Les mer: Nå får du 1000 kroner for det gamle båtvraket

Den eneste kostnaden du må betale når du leverer båtvraket, er transporten til avfallsmottaket.

Franzefoss kan også hente båten din gratis på utvalgte steder. Forutsetningen er at du tømmer båten for væsker (drivstoff, septik og olje), batteri og annet avfall som ikke tilhører den.

Les mer her om hvordan du enkelt kan kvitte deg med den gamle båten på en miljøvennlig og økonomisk måte: Hva koster det å vrake båten?

 

Slik gjenvinner Franzefoss båtvrak

Hos Franzefoss blir kasserte fritidsbåter sanert på en forsvarlig måte, slik at mest mulig materialgjenvinnes og energigjenvinnes og farlige stoffer tas ut av kretsløpet.

 

Franzefoss sin fremgangsmåte for gjenvinning av båtvrak

 

1. Innsamling

Båtvrak hentes med kranbil/containerbil. Det er gratis å levere små fritidsbåter selv.

 

2. Gjenvinning

Aluminium, stål og enkelte tre-/plastbåter materialgjenvinnes og blir til nye råvarer. Glassfiber og enkelte tre-/plastbåter som energigjenvinnes, blir til fjernvarme, damp til prosessindustrien og strømproduksjon. Motor og elektronisk utstyr blir til nye metall-/plastprodukter. Dette vil også føre til reduserte klimagassutslipp.

 

3. Behandling

På mottaket fjernes motor, elektronisk utstyr og drivstofftank før endelig sluttbehandling av selve skroget. Hvis det ikke kan materialgjenvinnes, blir det kvernet før det ender som brensel til energigjenvinningsanlegg.

 

Del dette innlegget
New call-to-action

Last ned guide til kildesortering

I disse sorteringsguidene har vi samlet informasjon om de avfallstypene du antagelig er kjent med dersom du jobber innen bygg og anlegg, lager, eller handel og eiendom.

Last ned her Next