Tenk deg om før du velger hagejord


Tenk deg om før du velger hagejord

Mona Tønne | 01. jul 2016
3 minutter lesetid


Nå som sommeren nærmer seg, strømmer nordmenn til hagesentrene for å kjøpe hagejord. Det mange forbrukere ikke er klare over er at hagejorda kan være en miljøbombe.

Mange typer hagejord består nemlig av opptil 100 prosent torv produsentene henter fra norske myrer. Myrene er viktige karbonlagre, og ødeleggelsene av dem kan føre til både klimautslipp, ødelagte rasteplasser for trekkfugler og økt flomfare.

Basert på kompost og steinmel

Franzefoss er én av få produsenter som leverer jord uten torv gjennom selskapet Norsk Vekstjord. Vi baserer jorda vår på biprodukter fra steinproduksjon og kompost.

– Vi bruker kompost i jorda vår, der karbonet er bundet i det organiske materialet og ikke brytes ned slik som torven gjør. Komposten er laget av hageavfall og slam, og ved å bruke vår jord slutter vi sirkelen og bringer organisk materiale tilbake til jorda, sier Henrik Bager, daglig leder i Franzefoss Pukk AS.

Vi bruker også steinmel i stedet for natursand i jorda vi lager.

– Det er ikke så mye fokus på dette i Norge, men i global sammenheng er det et stort miljøproblem at det forbrukes store menger natursand i industrien og at det påvirker biodiversitet, vannkilder og tap av land, sier Bager.

Kompostjord best for plantene

Ikke bare er kompostjord bedre for miljøet enn torvbaserte jordprodukter. Verdifulle næringsstoffer i kompostjorda gjør at jorden ikke trenger å gjødsles. I tillegg inneholder jorda naturlige mikroorganismer som er gunstige både for jordsmonn og planter.

– Planter vokser mye bedre i en jord med kompost enn en jord man tilfører kunstgjødsel. Tilbakemeldingene fra bøndene er også at vi leverer lik jord, noe som betyr at forbrukerne kan forvente seg det samme resultatet hver gang de bruker jorda vår, sier kunderådgiver i Norsk Vekstjord, Ole Reier Aas.

Økt etterspørsel

Den siste tiden har det vært et økt fokus på torven mange produsenter bruker i hagejorda de lager, og både Forbrukerinspektørene på NRK og Aftenposten har tatt opp problemstillingen. Norsk Vekstjord har også merket at flere og flere av kundene ringer inn spør om jorda inneholder torv.

– Det er veldig bra at forbrukerne våkner. Kun på den måten øker etterspørselen av torvfrie jordprodukter, sier Reier Aas.

Rimeligere

Norsk Vekstjord har til nå solgt jorda si i bulk, noe som betyr billass eller små tilhengere fra gjenvinningsstasjonene våre.

– Vi jobber med å kunne tilby miljøvennlige sekkejordprodukter når kjedene forhåpentligvis igjen etterspør kvalitet og bærekraftige produkter, sier Reier Aas i Norsk Vekstjord.

Å kjøpe jord i bulk hos oss er også billigere enn 50 literssekkene på hagesentrene. Tar du med tilhengeren og henter jorda selv, kan du få jord for ned mot 1/3 av prisen.

– Det er kanskje litt mer arbeid, men du får veldig godt betalt for jobben samtidig som du får et godt og bærekraftig produkt, avslutter Bager i Franzefoss.

Andre leste også