Fra avfall til ressurs

Del dette innlegget
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Vi gjør oppmerksom på at nye sorteringskrav eller andre endringer vedrørende kildesortering kan ha oppstått etter at dette blogginnlegget ble skrevet og publisert.

 

Hos Franzefoss Gjenvinning på Eide utenfor Bergen handler mye om energi, miljø og bærekraftige løsninger. Anlegget behandler blant annet mud, kaks og oljeholdig vann fra oljeindustrien i Nordsjøen.

– På Eide tar vi hånd om et avfallsprodukt og gjør det om til en ressurs. Vi tar ut oljen som finnes i borekaksen slik at den kan brukes på nytt igjen, sier daglig leder i Franzefoss Gjenvinning, Trond Sørensen.

Anlegget behandler mud og kaks termisk, og store deler av den termiske prosessen blir varmet opp med anleggets egenproduserte olje.

– Det betyr at vi bruker en del av avfallsproduktet til å gjenvinne avfall, sier Sørensen.

Brukes som energibærer

Den resterende oljen selger Franzefoss til godkjente bedrifter som bruker den som energibærer.

– Du kan godt si vi får hjelp til å forbrenne avfallet vårt, men ved å gjenvinne olje fra mud og kaks slipper bedriftene å kjøpe et nytt oljeprodukt på markedet, sier regionleder for offshore i Franzefoss, André Kausland.

Anlegget behandler også forurenset vann.

– Med vårt kjemiske og biologiske vannrenseanlegg blir vannet så rent at det kan tilbakeføres til naturen igjen, som i dette tilfellet er sjøen, sier regionleder Kausland.

Mindre transport

Etter at olje og vann er gjenvunnet fra borekaksen, blir det gjenværende tørrstoffet kjørt til anleggets eget deponi.

– Med eget deponi trenger ikke tørrstoffet å bli transportert langt. I tillegg er deponiet et tidligere pukkuttak, og tørrstoffet gjør at området blir tilbakeført til den naturlige typografien som var før pukkdriften startet. Det gjør at vi har en meget miljøvennlig nedstrømsløsning her i Eide, sier Kausland.

Lokasjon er også viktig med tanke på miljø. Eide er plassert mellom viktige baser som Dusavik, Tananger og Mongstad, og anlegget har egen kai der kunden kan levere avfallet direkte.

– Ved å levere direkte, sparer man unødvendig transport både på vei og til sjøs. Det reduserer også uønskede hendelser med tanke på helse, miljø og sikkerhet og utslipp til ytre miljø, avslutter Kausland.

 

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!