Vi leverer løsninger for avfall og gjenvinning, pukk og grus

close
Fra avfall til ressurs 1

Fra avfall til ressurs

Franzefoss Gjenvinning avd. Eide gjenvinner olje og vann fra borekaks fra oljeindustrien.

Hos Franzefoss Gjenvinning på Eide utenfor Bergen handler mye om energi, miljø og bærekraftige løsninger. Anlegget behander blant annet mud, kaks og oljeholdig vann fra oljeindustrien i Nordsjøen.

– På Eide tar vi hånd om et avfallsprodukt og gjør det om til en ressurs. Vi tar ut oljen som finnes i borekaksen slik at den kan brukes på nytt igjen, sier regionleder for offshore i Franzefoss, André Kausland.

Anlegget behandler mud og kaks termisk, og store deler av den termiske prosessen blir varmet opp med anleggets egenproduserte olje.

– Det betyr at vi bruker en del av avfallsproduktet til å gjenvinne avfall, sier han.

Se hele prosessen her!

Brukes som energibærer

Den resterende oljen selger Franzefoss til godkjente bedrifter som bruker den som energibærer.

– Du kan godt si vi får hjelp til å forbrenne avfallet vårt, men ved å gjenvinne olje fra mud og kaks slipper bedriftene å kjøpe et nytt oljeprodukt på markedet, sier Kausland.

Anlegget behandler også forurenset vann.

– Med vårt kjemiske og biologiske vannrenseanlegg blir vannet så rent at det kan tilbakeføres til naturen igjen, som i dette tilfellet er sjøen, sier regionlederen.

Mindre transport

Etter at olje og vann er gjenvunnet fra borekaksen, blir det gjenværende tørrstoffet kjørt til anleggets eget deponi.

– Med eget deponi trenger ikke tørrstoffet å bli transportert langt. I tillegg er deponiet et tidligere pukkuttak, og tørrstoffet gjør at området blir tilbakeført til den naturlige typografien som var før pukkdriften startet. Det gjør at vi har en meget miljøvennlig nedstrømsløsning her i Eide, sier Kausland.

Lokasjon er også viktig med tanke på miljø. Eide er plassert mellom viktige baser som Dusavik, Tananger og Mongstad, og anlegget har egen kai der kunden kan levere avfallet direkte.

– Ved å levere direkte, sparer man unødvendig transport både på vei og til sjøs. Det reduserer også uønskede hendelser med tanke på helse, miljø og sikkerhet og utslipp til ytre miljø, avslutter Kausland.

arrow_backTilbake