Hva er energiplast?

Del dette innlegget
Hva er energiplast?
Franzefoss

Skrevet av:
Franzefoss

Vi gjør oppmerksom på at nye sorteringskrav eller andre endringer vedrørende kildesortering kan ha oppstått etter at dette blogginnlegget ble skrevet og publisert.

Begrepet energiplast brukes for å beskrive plastemballasje som ikke kan gjenvinnes på samme måte som annen plast. I denne artikkelen forklarer vi deg hva energiplast er, og hva du må tenke på når du skal levere den til et gjenvinningsanlegg.

For bedriftskunder med store mengder forurenset eller møkkete plast er det hensiktsmessig å samle og  sortere plasten som energiplast. Plast som skal gjenvinnes må være ren eller vaskbar slik at forurensningene ikke forringer kvaliteten på den gjenvunnede plasten.

Les også: Dette bør du vite om plastavfall

 

Eksempler på energiplast

All plast som ikke er egnet, eller hensiktsmessig å materialgjenvinne, omtales som energiplast. Dette kan være alt fra myk plast som folie, bobleplast og plastposer, til rør, bend, kanner og lignende. Felles er at plasten er forurenset/møkkete og dermed ikke egnet til materialgjenvinning. 


Avfallsbehandling av energiplast

Selv om energiplast ikke kan materialgjenvinnes, må den likevel avfallsbehandles. Forbrenning av energiplast er det mest miljøvennlige alternativet. Dette er en spesialisert forbrenningsprosess som må gjøres ved et godkjent anlegg, der en avansert rensing av røykgassen fjerner smittestoffer og miljøgifter. Samtidig gjenvinnes energien i plasten og blir omgjort til fjernvarme. 

 

Slik kvitter du deg med energiplast

Når du skal levere fra deg energiplast, kan du levere den i baller, sekker, avfallsbeholdere, containere eller big-bags.

Det er viktig at plasten er så ren som mulig, altså at den ikke ikke inneholder farlig avfall, ftalater (rester av ftalatsyre) eller bromerte flammehemmere. Fjern alt annet avfall, slik at det er kun plasten alene som brennes. 

  • Ftalater brukes for det meste som mykgjører i PVC, som for eksempel vinylbelegg, plastlister, kabelisolasjon og lignende
  • Bromerte flammehemmere brukes i plast som utsettes for varme, for eksempel i elektriske og elektroniske artikler som TV-er, skrivere, støpsel, og lignende. Dette skal leveres som EE-avfall.

Les også: Alt du bør vite om farlig avfall

Det finnes flere eksempler på produkter som kan se ut til å være energiplast, men som likevel ikke kan leveres som energiplast på grunn av størrelsen. Store presenninger og lange rør er eksempler på dette. 

Les også: Alt du trenger å vite om kildesortering

Ta kontakt med ditt lokale avfallsanlegg dersom du er usikker på hvordan du går fram, og hva du kan levere som energiplast.

 

Click me

 

Del dette innlegget
New call-to-action

Kontakt oss

Har du spørsmål, eller ønsker du et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig!

Last ned guide til kildesortering

I disse sorteringsguidene har vi samlet informasjon om de avfallstypene du antagelig er kjent med dersom du jobber innen bygg og anlegg, lager, eller handel og eiendom.

Last ned her Next